Jon Ronson

UTHENGT: Ydmykelse og skam på nettet

Utgivelsesdato: 15.02.2016

ISBN: 9788293441069
272 sider
Heftet
Utgivelsesår: 2016
Oversetter: Kristian Bjørkdahl

I 2012 fikk Jon Ronson identiteten sin plutselig frastjålet. Han konfronterte tyvene på YouTube, og frydet seg da han så at folk over hele den virtuelle verden strømmet til for å støtte ham. Tre akademikere hadde laget en falsk Twitter-profil i hans navn – etter sigende i et forsøk på å «avdekke Wall Street-algoritmenes svøpe» – men et bredt, nettbasert fellesskap fordømte trioen så voldsomt at de ble tvunget til å legge ned profilen. Men så begynte det å gå over styr: Folk anklaget dem ikke bare for å ha begått et overtramp, men for å være ondskapsfulle drittsekker som drømte om å ha sex med barn. Én ønsket dem en lang og smertefull død.

Denne opplevelsen fikk Ronson til å utforske offentlige ydmykelser som fenomen, og det skulle vise seg å bli en reise som ofte overrasket ham. Offentlig ydmykelse har fått en renessanse med de sosiale mediene, forstår Ronson fort. I denne boken møter han både ydmykere og ydmykede, og han lærer akkurat hvor raskt et menneske kan bli ødelagt av å settes i den digitale gapestokken.

UTHENGT: YDMYKELSE OG SKAM PÅ NETTET er kraftfull og hysterisk morsom på samme tid. Det er en utforskende og dypt ærlig bok om våre moderne liv, som tar for seg hvordan vi – ikke minst i sosiale medier – fører en eskalerende krig mot menneskelige feil og svakheter. Og den handler om hvilken rolle vi spiller i denne krigen.