Anders Rydell

Plyndrerne: Hvordan nazistene stjal Europas kunstskatter

Utgivelsesdato: 20.11.2015

ISBN: 9788293441045
368 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2015    
Oversetter: Thorunn Gullaksen Endreson

Få dager etter Nazi-Tysklands kapitulasjon ble det gjort en utrolig oppdagelse. I saltgruven Altaussee under de østerrikske alpene oppdaget man en av de største kunstskatter som noensinne var blitt funnet. Tusenvis av verk av store kunstnere som Rembrandt, Rubens og Michelangelo var gjemt i saltminen. Denne oppdagelsen avslørte et kunstkupp av ufattelige dimensjoner. Mellom 1933 og 1945 stjal nazistene millioner av antikviteter og kunstverk. På direkte ordre fra Hitler ble spesialtrente tropper sendt ut i Europa for å plyndre. De aller fremste verkene skulle vises frem på Hitlers planlagte Førermuseum. Plyndringen var ikke bare drevet av ren grådighet; den hadde ideologiske røtter. Gjennom kunsten skulle det tyske folket speile sin rasemessige og åndelige overlegenhet. Den såkalte degenererte kunsten ble ødelagt eller solgt. 

Etter krigen ble mye av kunsten funnet igjen i Altaussee og andre steder, men mer enn 100 000 verk var forsvunnet. Først i den senere tid har noen av disse verkene kommet til overflaten, blant annet i de fremste museene i New York, Berlin og Paris, men også i Moderna Museet i Stockholm og Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.     

PLYNDRERNE: HVORDAN NAZISTENE STJAL EUROPAS KUNSTSKATTER er en fengslende historie om nazistenes fanatiske besettelse av kunst, men også om dagens bitre og juridiske og moralske kamp om den «forsvunne» kunsten. Dette handler ikke bare om verk verdt milliarder av kroner, men like mye om etterkommernes rett til sin fortid.