Mimes nyeste utgivelse: gripende bestselger oversatt til 30 språk

 

EN ENESTÅENDE SUKSESS VERDEN OVER

ATUL GAWANDE

Å være dødelig:

Om legekunst og livskvalitet

 

OVER 80 UKER PÅ NEW YORK TIMES’ BESTSELGERLISTE

NORSK UTGAVE MED FORORD AV PER FUGELLI

 

«Klok og modig»

The Sunday Times

 

«En original og rørende studie av sykdom og død»

The Guardian

 

«En bok jeg ikke kan anbefale sterkt nok. Den burde være obligatorisk lesning for alle»

Time

 

«Konkret, vakkert og gripende... anbefales til alle som er dødelige»

Politiken

 

«Det er livet selv—og døden selv—som taler og overtaler i Gawandes tekst»

Per Fugelli, fra forordet

 

Om boken

Døden har alltid vært en del av livet, men i vår tid behandler vi oss til døde i et forsøk på å unnslippe slutten. Bør livet forlenges for enhver pris?

Medisinske fremskritt skyver hele tiden på grensene for hvor lenge vi kan leve. Sykdommer som for et århundre siden var dødelige er nå i mange tilfeller ufarlige. Men nettopp derfor har vi blitt stadig mer fremmede for det faktum at vi skal dø. Denne boken handler om hvordan vi opplever dødelighet i dag. Den handler om å bli gammel og om å dø.

Gawande stiller spørsmål ved hvordan vi forholder oss til pleie ved livets slutt, og han tar for seg både legenes, familienes og pasientenes valg og prioriteringer. Når et menneskes liv nærmer seg slutten, fokuserer leger og pårørende gjerne på trygghet fremfor selvstendighet. Men de døende ønsker ofte å leve resten av sine liv med så høy grad av selvstendighet og verdighet som mulig.

Å VÆRE DØDELIG er en sterk og viktig bok om hvordan vi feil- og overbehandler syke og døende mennesker i vårt samfunn. Den bygger på forskning, fortellinger fra Gawandes egen familie, og møter med pasienter, pårørende og kollegaer.

Forfatteren viser at det finnes alternativer til vår måte å behandle syke og eldre på, som kan gjøre den siste tiden i livet rikere på innhold og verdighet. Et godt liv er det viktigste for et menneske, men vi må også våge å stille det ubehagelige spørsmålet: Hva er en god død?

 

Om forfatteren

Atul Gawande er forfatter, kirurg og professor ved Harvard. Han har vært skribent for tidsskriftet The New Yorker siden 1998, og har skrevet fire New York Times bestselgere: Complications, Better, The Checklist Manifesto og Being Mortal: Medicine and What Matters in the End (Å være dødelig: Om legekunst og livskvalitet). Han har vunnet flere priser, både for skrivingen og for forskningen sin.

 

 

Tittel: Å være dødelig: Om legekunst og livskvalitet

Forfatter: Atul Gawande

ISBN: 978-82-93441-08-3

Utgivelsesdato: 03.10.2016

Utgiver: Mime Forlag