UTHENGT av Jon Ronson er årets første Mime-utgivelse i 2016!

EN GRIPENDE OG MORSOM BOK OM DEN DIGITALE GAPESTOKKEN

JON RONSON

UTHENGT

Ydmykelse og skam på nettet

 

«Dette er en vidunderlig bok»
Jon Stewart


«En strålende bok – godt resonnert, ofte smertefullt morsom, men samtidig dypt alvorlig … Jeg tror ikke jeg kan anbefale den høyt nok»
Daily Mail


«Dette er en bok det virkelig var behov for at noen skulle skrive»
SALON.com


«Ser ut til å bli årets mest relevante bok»
Flavorwire


«UTHENGT av Jon Ronson er årets sakprosabok – en urovekkende undersøkelse av ofre og mobbere i den nye sporten på sosiale medier: Pøbeljustis»
Guardian


«En smart og tankevekkende bok, som kan åpne en viktig dialog om falsk moralsk overlegenhet på nettet og dennes potensielt ødeleggende konsekvenser»
Publishers Weekly


«Jon Ronson er utrolig. UTHENGT – alle burde lese den boken. Han er et av mine favorittmennesker»
Bill Hader


«Et stykke original og inspirert journalistikk»
The Financial Times


«En uimotståelig sladrete cocktail, servert med en dæsj skyldfølelse»
Newsday

 

Om boken

I 2012 merket forfatter og journalist Jon Ronson at noen hadde begynt å legge ut oppdateringer på Twitter under @jon_ronson. Han sporet den falske profilen tilbake til tre akademikere, og ba Internett om hjelp i en skamkampanje mot dem. De som tok Ronsons parti mente at akademikerne burde bli «saksøkt», «ødelagt» eller «gasset». Noen omtalte dem som ondskapsfulle drittsekker som drømte om å ha sexmed barn. Én mente at de fortjente en sakte og smertefull død.

Ronson vant kampen, men han lot seg samtidig forferde av dynamikken som hadde utspilt seg. Han bestemte seg derfor for å undersøke nærmere hvordan folk henges ut i vår digitale tid, og resultatet ble denne medrivende og kritikerroste boken. Med intervjuer og feltreportasjer bringer Ronson her et knippe fengslende dypdykk i det han selv kaller en renessanse for offentlige ydmykelser. Med forfatterens blikk blir dette like lattervekkende som skremmende, samtidig som det blir balansert—og dermed vanskelig.

Skamkampanjer på nettet har blitt en så stor del av livene våre at vi føler oss tomme når vi ikke har noe å forarge oss over, mener Ronson. Når et overtramp avsløres, antar vårt kollektive sinne ofte orkans styrke. Men så glemmer vi forargelsen like fort som den kom over oss, idet vi begever oss videre til å henge ut det neste offeret. Vi reflekterer sjelden over hvilken tilstand vi etterlater den ydmykede personen i—men realiteten er ofte at livet til vedkommende er lagt i ruiner.

Hva gjør skamkampanjene med dem som ydmykes? Og hva gjør de med med oss?

Jon Ronsons nyeste bok er en sterk, morsom og dypt menneskelig rapport fra frontlinjen i den eskalerende krigen vi fører mot andre menneskers feiltrinn.

Om forfatteren

Jon Ronson er en prisvinnende journalist, radiovert, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har skrevet ni bøker, deriblant Menn som stirrer på geiter—som ble filmatisert med stor suksess. Med UTHENGT: Ydmykelse og skam på nettet har Ronson igjen blitt møtt med glitrende kritikker.

 

Tittel UTHENGT: Ydmykelse og skam på nettet

Forfatter Jon Ronson

Utgivelsesdato 15. februar 2016

Utgiver Mime Forlag

ISBN 978-82-93441-06-9