Annie Ernaux - Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard.

Annie Ernaux (f. 1940) regnes som en av de viktigste litterære stemmer i Frankrike, på høyde med Simone de Beauvoir og Marguerite Duras og en stor inspirasjonskilde for mange unge forfattere. Hennes romaner er blitt hyllet av både lesere og kritikere. Sommeren 58 (orig. Mémoire de fille) toppet bestselgerlistene da den kom ut i Frankrike i 2016, og boken er utgitt i en rekke land. Ernaux har kun i liten grad vært oversatt til norsk tidligere, men er gjenstand for økende oppmerksomhet internasjonalt, inkludert i Norge.

Marlon James - Foto: Jeffrey Skemp.

Marlon James ble født på Jamaica i 1970. Han er forfatter av John Crow’s Devil (2005) og The Book of Night Women (2009), som begge vant prestisjefylte priser. En kort historie om sju drap er hans foreløpig siste roman, og for den ble han tildelt Man Booker-prisen, en av litteraturverdenens viktigste utmerkelser. Dette er den første av hans bøker som er oversatt til norsk. James bor og underviser i litteratur i Minneapolis, USA.

Elizabeth Kolbert - Foto: Barry Goldstein

Elizabeth Kolbert er en amerikansk journalist og forfatter som har skrevet for The New Yorker siden 1999. Før dette var hun i mange år journalist for New York Times, der hun i hovedsak skrev om politikk og medier. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant AAAS Journalism Award, National Magazine Award og National Academies Communication Award. Hun er forfatter av The Prophet of Love: And Other Tales of Power and Deceit; Field Notes from a Catastrophe og The Sixth Extinction: An Unnatural History. Den siste, som er hennes første oversatt til norsk, med tittelen Den sjette utryddelsen: en unaturlig historie, ble tildelt Pulitzer-prisen for generell sakprosa i 2015.

Atul Gawande - Foto: Tim Llewellyn

Atul Gawande er forfatter, kirurg og professor ved Harvard. Han har vært skribent for tidsskriftet The New Yorker siden 1998 og har skrevet fire New York Times bestselgere: Complications, Better, The Checklist Manifesto og Being Mortal: Medicine and What Matters in the End. Han har vunnet flere priser, både for skrivingen og for forskningen sin.

Jon Ronson - Foto: Emli Bendixen

Jon Ronson er en prisvinnende journalist, radiovert, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har skrevet ni bøker, blant dem Them: Adventures with Extremists; The Psychopath Test; og The Men Who Stare at Goats – som ble filmatisert med stor suksess. Med sin foreløpig siste bok, So You’ve Been Publicly Shamed – norsk tittel: UTHENGT: Ydmykelse og skam på nettet – tar Ronson for seg et faretruende fenomen som preger vår tid: ydmykelse på sosiale medier.

Martin Blaser - Foto: Troi Santos, NYULMC

Dr. Martin Blaser har studert bakterienes rolle i menneskekroppen i over 30 år. Han er leder for Human Micribiome Program ved New York University, grunnlegger av Bellevue Literary Review, og blir omtalt i tidsskrift som The New Yorker, Nature, The New York Times, The Washington Post og The Wall Street Journal. Han har deltatt i mer enn 100 forskjellige TV-programmer både i og utenfor USA, og ble nylig kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av Time. Han bor i New York City.

Anders Rydell - Foto: Natanael Johansson

Anders Rydell (f. 1982) er en svensk forfatter, journalist og kultursjef for Hallpressens aviser i Sverige. Hans tokritikerroste bøker om nazistenes kulturplyndringer er begge utgitt på norsk av Mime Forlag: Plyndrerne: Hvordan nazistene stjal Europas kunstskatter (2015) og Boktyvene: Jakten på de tapte bibliotekene (2017). Blant hans andre utgivelser er Broilers: De nya makthavarna och det samhälle som formade dem (2014); Noll Noll: Decenniet som förandrade världen (2010) og Piraterna: De svenska fildelerna som plundrade Hollywood (2009).

Amanda Ripley - Foto: Brooke Bready

Amanda Ripley er en amerikansk journalist og forfatter. Hun har skrevet for magasiner som Time, The Atlantic, Slate og Wall Street Journal. Hun er fra før forfatter av Når katastrofen rammer: Hvem overlever – og hvorfor? og har blant annet skrevet om katastrofehåndtering, moderne arbeidsliv og utdanning. Artiklene hennes har to ganger vunnet National Magazine Award for Time. Hennes andre bok, De smarteste barna i verden, har ligget på New York Times’ bestselgerliste og fått svært gode kritikker. 

 

For mer om Amanda Ripley, se: http://www.amandaripley.com.