Annie Ernaux

Sommeren 58

Utgivelsesdato: 01.04.2019

ISBN: 9788293441137
148 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2019  
Oversetter: Per Buvik

«Et av de ledende verk i fransk samtidslitteratur.»

– Le Point

«Brenner seg inn i hodet ditt og huden din, fordi den sier det uutsigelige.»

– Telerama

«Et mesterverk … ulik all annen samtidslitteratur … overveldende.»

– Paris-Match

NÅ ER DEN KRITIKERROSTE ROMANEN SOMMEREN 58 UTE PÅ NORSK!

Det er sommeren 1958. Den 17 år gamle Annie reiser fra sin katolske kostskole til en feriekoloni i Normandie. Her møter hun «H» – også han er lærer på feriekolonien denne sommeren. Det er første gang hun tilbringer en natt med en mann, og denne opplevelsen sender sjokkbølger gjennom kroppen og livet hennes, og fører til ulykkelig forelskelse, bulimi, og ikke minst skam.

 Først nesten 60 år senere prøver Annie Ernaux å gjenskape den unge jenta i romans form, ved å utforske fotografier, brev og minner. Hun er nå en berømt forfatter, en foregangskvinne innen selvfiksjons-sjangeren, med over 20 bøker bak seg hvor hun har skrevet om seg selv og sitt eget liv. Dette er «teksten som alltid har manglet,» erkjenner hun; «alltid vært utsatt. Det unevnelige hullet».

DRONNINGEN AV DEN NYE SELVBIOGRAFISKE LITTERATUREN.

–DIE ZEIT

Å LESE ANNIE ERNAUX ER ET SJOKK, EN ERFARING; FREMFOR ALT ER DET VIKTIG.

–DER SPIEGEL

Neel Burton & James Flewellen

Vin og blindsmaking

Utgivelsesdato: 01.11.2018

ISBN: 9788293441120
434 sider
Heftet
Utgivelsesår: 2018  
Oversetter: Karen Lykke Syse

«Dette er den grundigste og beste vinboken jeg har lest så langt. Den tar for seg det vesentligste innen vin, druer og distrikter. Den går i dybden, men på en oversiktlig og forståelig måte slik at det engasjerer leseren. Denne boken vil alle fra nybegynnere til de erfarne entusiastene ha stor nytte og glede av.»

– Kristian Gahre, formann i Norske Vinklubbers Forbund

VINNER AV BEST IN THE WORLD GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARD

Hva er det som gjør en vin unik og forskjellig fra liknende viner? Hvorfor og hvordan smaker en Pauillac fra Bordeaux annerledes enn en Pomerol fra samme område? Hvordan skille en Mosel-riesling fra viner laget på samme drue fra Rheingau eller Nahe eller Alsace eller Østerrike eller Australia?

Vin og blindsmaking gir et enkelt, men robust rammeverk for å kunne analysere viner på objektivt vis. Boken er skrevet for alle kunnskapstørste folk som elsker vin. Dette er en konsis håndbok i blindsmaking som går i dybden på stoffet, og samtidig en oppslagsbok som lett kan tas med på vinsmakinger og vinturer.

Marlon James

En kort historie om sju drap

Utgivelsesdato: 28.08.2018

ISBN: 9788293441113
780 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2018  
Oversettere: Torgrim Eggen, Nina Lykke, Lars Ramslie, Simon Stranger, Birger Emanuelsen, Benedicte Meyer Kroneberg, Gro Dahle, Cornelius Jakhelln, Ørjan Nordhus Karlsson, Marius Leknes Snekkevåg, Ninni Nyhus og Jørgen Toralv Homme

«En fantastisk roman om makt, korrupsjon og løgner. Jeg kommer ikke på en bedre roman fra dette århundret.»

– Irvine Welsh, forfatteren av Trainspotting

VINNER AV MAN BOOKER-PRISEN

BESTSELGENDE KRITIKERFAVORITT ULIK NOEN ANNEN BOK DU HAR LEST

EN REKKE FORTELLERSTEMMER, I NORSK VERSJON TOLKET AV ET STJERNESPEKKET LAG MED ANERKJENTE FORFATTERE

JAMAICA, 1976 – Syv bevæpnede menn tar seg inn i Bob Marleys hus, mens maskingeværene gnistrer. Superstjernen overlever, men angriperne blir aldri fanget. Med virtuos fortellerkunst utforsker James for- og etterspillet rundt denne mytiske hendelsen, over tre tiår, på tvers av kontinenter, og med et helt ensemble av uforglemmelige karakterer – blant dem ghetto-ungdom, narkobaroner, journalister, prostituerte, leiesoldater og CIA-agenter. En kort historie om sju drap er gripende og nyskapende, ambisiøs og forlokkende. Boken vant den høythengende Man Booker-prisen og regnes allerede av kritikerne som et av dette århundrets litterære høydepunkter.

 

Elizabeth Kolbert

Den sjette utryddelsen

Utgivelsesdato: 2. november

ISBN: 9788293441021
328 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2015    
Oversettere: Karen Lykke Syse og Jon Anstein Olsen

VINNER AV PULITZER-PRISEN 2015, I KATEGORIEN "GENERELL SAKPROSA"

KÅRET TIL EN AV ÅRETS 10 BESTE BØKER AV
NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

PRESIDENT OBAMAS FERIELEKTYRE

EN INTERNASJONAL BESTSELGER

En skjellsettende bok om verdens fremtid: Elizabeth Kolberts velbalanserte blanding av idéhistorie, naturhistorie og feltreportasje er en sterk skildring av masseutryddelsen som er i ferd med å skje verden over.

I løpet av de siste 500 millioner år har det vært fem masseutryddelser—perioder hvor jordens artsmangfold plutselig og på dramatisk vis ble betraktelig lavere. Forskere over hele verden overvåker nå den sjette utryddelsen, som spås å bli den mest ødeleggende slike hendelsen siden asteroiden som utryddet dinosaurene. Denne gangen er det vi som står for katastrofen. Med en fortellerstil som samtidig er både ærlig, underholdende og svært velinformert, forteller den prisbelønnede vitenskapsjournalisten Elizabeth Kolbert oss her hvorfor og hvordan mennesker har endret livet på jorden på måter som ingen annen art noensinne har gjort. Hun vever sammen forskning gjort i et titalls fagfelt, beskrivelser av fascinerende arter som allerede er gått tapt, og historien bak utryddelse som begrep. Resultatet er en fengslende beretning om det ubegripelige tapet av mangfold som inntreffer like foran øynene på oss. “Det er nesten for galt å si at man blir glad av å lese en bok om artsutryddelse,” skriver den kjente biologen Dag Hessen i sitt begeistrede forord til den norske utgaven, “men Den sjette utryddelsen er en slik bok—på tross av budskapet.” Kolbert viser at den sjette utryddelsen med all sannsynlighet vil bli menneskehetens mest varige arv, og får oss til å se på verden—og hva det innebærer å være menneske—med nye øyne.

Atul Gawande

Å være dødelig: Om legekunst og livskvalitet

Utgivelsesdato: 03.10.2016

ISBN: 9788293441083
306 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2016  
Oversetter: Emma Bakkevik

Døden har alltid vært en del av livet, men i vår tid behandler vi oss til døde i et forsøk på å unnslippe slutten. Bør livet forlenges for enhver pris?

OVER 80 UKER PÅ NEW YORK TIMES’ BESTSELGERLISTE

OVERSATT TIL MER ENN 30 SPRÅK

NORSK UTGAVE MED FORORD AV PER FUGELLI

Medisinske fremskritt skyver hele tiden på grensene for hvor lenge vi kan leve. Sykdommer som for et århundre siden var dødelige er nå i mange tilfeller ufarlige. Men nettopp derfor har vi blitt stadig mer fremmede for det faktum at vi skal dø. Denne boken handler om hvordan vi opplever dødelighet i dag. Den handler om å bli gammel og dø. Døden har alltid vært en del av livet, men i vår tid behandler vi oss til døde i et forsøk på å unnslippe slutten. Har vi glemt hva det vil si å dø en verdig død?. 

Gawande stiller spørsmål ved hvordan vi forholder oss til pleie ved livets slutt, og han tar for seg både legenes, familienes og pasientenes valg og prioriteringer. Når et menneskes liv nærmer seg slutten, fokuserer leger og pårørende gjerne på trygghet fremfor selvstendighet. Men de døende ønsker ofte å leve resten av sine liv med så høy grad av selvstendighet og verdighet som mulig. 

Å være dødelig: Om legekunst og livskvalitet er en sterk og viktig bok om hvordan vi feil- og overbehandler syke og døende mennesker i vårt samfunn. Den bygger på forskning, fortellinger fra Gawandes egen familie, og møter med pasienter, pårørende og kollegaer. På kort tid har boken blitt en enestående suksess verden over. Forfatteren viser at det finnes alternativer til vår måte å behandle syke og eldre på, som kan gjøre den siste tiden i livet rikere på innhold og verdighet. 

Et godt liv er det viktigste for et menneske, men vi må også våge å stille det ubehagelige spørsmålet: Hva er en god død?

Martin J. Blaser

Mikrobemangel: Hvordan overforbruk av antibiotika har skapt våre moderne epidemier

Utgivelsesdato: 24.10.2016

ISBN: 9788293441076
260 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2016  
Oversetter: Emma Bakkevik

EN FENGSLENDE OG BANEBRYTENDE BOK OM HVA SOM SKJER MED VÅR HELSE NÅR BAKTERIENE FORSVINNER

Hvorfor er du tykk, hvorfor har sønnen din astma, og hvorfor får stadig flere glutenallergi? Ifølge den anerkjente legen og forskeren Martin Blaser skyldes alt dette - og mer til - mangel på viktige bakterier.

I denne boken inviterer Blaser oss med inn i menneskets mikrobiologiske jungel, hvor bakterier og menneskeceller har levd i symbiotisk harmoni i hundretusener av år. Nå roper han varsko - for denne harmonien trues i dag av vår tendens til å overforbruke medisinske goder og inngrep som antibiotika og keisersnitt. Moderne medisinske praksiser som dette er med på å utrydde uerstattelige mikrober. Mikrobemangelen kan føre til alvorlige helseplager, som sykelig fedme, astma, diabetes og visse kreftformer. Ifølge Blaser kan overdreven bruk av antibiotika tidlig i barndommen utgjøre en stor helserisiko på lang sikt.

Det internasjonale pressekorpset er enige om at MIKROBEMANGEL er populærvitenskap på sitt beste, og boken gjorde blant annet at Time kåret Blaser til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Han er en nestor innen forskningen på våre mikrobers betydning for vår helse, og uttaler seg med stor tyngde når han her forklarer hvilke grep som må gjøres for å unngå katastrofale helseproblemer i fremtiden.

Jon Ronson

UTHENGT: Ydmykelse og skam på nettet

Utgivelsesdato: 15.02.2016

ISBN: 9788293441069
272 sider
Heftet
Utgivelsesår: 2016
Oversetter: Kristian Bjørkdahl

I 2012 fikk Jon Ronson identiteten sin plutselig frastjålet. Han konfronterte tyvene på YouTube, og frydet seg da han så at folk over hele den virtuelle verden strømmet til for å støtte ham. Tre akademikere hadde laget en falsk Twitter-profil i hans navn – etter sigende i et forsøk på å «avdekke Wall Street-algoritmenes svøpe» – men et bredt, nettbasert fellesskap fordømte trioen så voldsomt at de ble tvunget til å legge ned profilen. Men så begynte det å gå over styr: Folk anklaget dem ikke bare for å ha begått et overtramp, men for å være ondskapsfulle drittsekker som drømte om å ha sex med barn. Én ønsket dem en lang og smertefull død.

Denne opplevelsen fikk Ronson til å utforske offentlige ydmykelser som fenomen, og det skulle vise seg å bli en reise som ofte overrasket ham. Offentlig ydmykelse har fått en renessanse med de sosiale mediene, forstår Ronson fort. I denne boken møter han både ydmykere og ydmykede, og han lærer akkurat hvor raskt et menneske kan bli ødelagt av å settes i den digitale gapestokken.

UTHENGT: YDMYKELSE OG SKAM PÅ NETTET er kraftfull og hysterisk morsom på samme tid. Det er en utforskende og dypt ærlig bok om våre moderne liv, som tar for seg hvordan vi – ikke minst i sosiale medier – fører en eskalerende krig mot menneskelige feil og svakheter. Og den handler om hvilken rolle vi spiller i denne krigen.

Anders Rydell

Plyndrerne: Hvordan nazistene stjal Europas kunstskatter

Utgivelsesdato: 20.11.2015

ISBN: 9788293441045
368 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2015    
Oversetter: Thorunn Gullaksen Endreson

Få dager etter Nazi-Tysklands kapitulasjon ble det gjort en utrolig oppdagelse. I saltgruven Altaussee under de østerrikske alpene oppdaget man en av de største kunstskatter som noensinne var blitt funnet. Tusenvis av verk av store kunstnere som Rembrandt, Rubens og Michelangelo var gjemt i saltminen. Denne oppdagelsen avslørte et kunstkupp av ufattelige dimensjoner. Mellom 1933 og 1945 stjal nazistene millioner av antikviteter og kunstverk. På direkte ordre fra Hitler ble spesialtrente tropper sendt ut i Europa for å plyndre. De aller fremste verkene skulle vises frem på Hitlers planlagte Førermuseum. Plyndringen var ikke bare drevet av ren grådighet; den hadde ideologiske røtter. Gjennom kunsten skulle det tyske folket speile sin rasemessige og åndelige overlegenhet. Den såkalte degenererte kunsten ble ødelagt eller solgt. 

Etter krigen ble mye av kunsten funnet igjen i Altaussee og andre steder, men mer enn 100 000 verk var forsvunnet. Først i den senere tid har noen av disse verkene kommet til overflaten, blant annet i de fremste museene i New York, Berlin og Paris, men også i Moderna Museet i Stockholm og Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.     

PLYNDRERNE: HVORDAN NAZISTENE STJAL EUROPAS KUNSTSKATTER er en fengslende historie om nazistenes fanatiske besettelse av kunst, men også om dagens bitre og juridiske og moralske kamp om den «forsvunne» kunsten. Dette handler ikke bare om verk verdt milliarder av kroner, men like mye om etterkommernes rett til sin fortid.

Anders Rydell

Boktyvene: Jakten på de tapte bibliotekene

Utgivelsesdato: Mai 2017

ISBN: 9788293441106
484 sider
Innbundet
Utgivelsesår: 2017  
Oversettere: Thorunn Gullaksen Endreson og Jørgen Toralv Homme

Skremmende aktuell bok om nazistenes boktyveri og historieforfalskning

UTGIS PÅ 11 SPRÅK

KORTLISTET TIL KIRKUSPRISEN

 

Kritikerroste BOKTYVENE er et viktig tilskudd til historien om andre verdenskrig. Den forteller en ukjent del av historien om hvordan nazistenes ideologi ble til. 

Røyken fra de beryktede bokbålene i Tyskland i 1933 har tåkelagt hvordan nazistene også brukte bøkene som en kilde til makt. De innså at det som gir enda mer makt enn å ødelegge ordet er å eie det, kontrollere det. Ord er våpen som lyder lenge etter at buldringen fra kanonene har stilnet - ikke bare som propaganda, men som hukommelse. Den som eier ordet har ikke bare makten til å tolke det, men også til å skrive historien. 

BOKTYVENE er beretningen om hvordan nazistene plyndret tusenvis av biblioteker og stjal millioner av bøker over hele Europa. Med de stjålne bøkene skulle nazistene dokumentere hvorfor det var nødvendig å utrydde Europas jøder, og slik legge grunnlaget for en hel rekke nazistiske forskningsinstitutter og høyskoler. Her skulle Det tredje rikets fremtidige lederelite læres opp, og folkemordet på jøder, romfolk og politiske fiender rettferdiggjøres. Både offentlige biblioteker og private boksamlinger ble plyndret og ofte spredt for alle vinder. 

Forfatteren Anders Rydell har reist på kryss og tvers i hele Europa, i tyvenes fotspor, for å finne ut hvor de stjålne bøkene ble av og hvem de opprinnelige eierne var. Han beveger seg fra det store bildet til enkeltmenneskers skjebner. Reisen tar ham også til Norge, hvor flere tusen bøker fra frimurernes samlinger ble stjålet og sendt ut av landet.

Amanda Ripley

De smarteste barna i verden – og hvordan de ble det

ISBN: 9788293441007
336 sider
Heftet
Utgivelsesår: 2015    
Oversetter: Kristian Bjørkdahl

Hvorfor lærer barna i noen land så mye på skolen - mens andre lærer så lite? 

DE SMARTESTE BARNA I VERDEN: OG HVORDAN DE BLE DET er en oppsiktsvekkende fortelling om en av vår tids store gåter: Læring

I den internasjonale PISA-undersøkelsen kommer noen land alltid best ut: Finland, Sør-Korea, Polen. Land som USA og Norge synes derimot fortapt i middelmådighet, på tross av gode forutsetninger. Hva er hemmeligheten til land som lykkes? Hva gjør de andre landene feil? Og er middelmådighet egentlig noe problem? 

I denne boken legger journalist og forfatter Amanda Ripley ut på en verdensomspennende reise for å finne svar på disse spørsmålene. Hun besøker skolefeltets "supermakter" i egen person og gjennom sine tre feltagenter, utvekslingselevene Kim, Tom og Eric. De drar til henholdsvis Finland, Korea og Polen, for å erfare hvordan det er å være ung i et annet land - og i et annet skolesystem. For noen tiår siden var ingen av disse landene spesielt "smarte". Men så skjedde det noe. Undervisningen ble mer krevende, foreldrene begynte å fokusere på det som betyr noe, og barna lærte at utdanning er viktig. Slik havnet disse landene på verdenstoppen, og ble samtidig - på hvert sitt vis - forbilder for resten av verden. 

DE SMARTESTE BARNA I VERDEN forener forskning og fortellerkunst i en dokumentarisk bragd. Det er en bok om hvordan vi kan bygge den kompetansen som trengs i en ny verden, fortalt av de unge menneskene som har mest å vinne på en bedre skole.